Connect with us

Herrlaget

Armalis tredje nolla i stark insats

Masarna skickade ner Rögle på kvalplats

Leksand fortsätter vara starka på hemmaplan.
Mot Rögle kom sjunde segern på åtta matcher och ny nolla för Mantas Armalis.

Dessutom fick Tobias Ekberg näta i sin Leksandspremiär för säsongen.

När Leksand och Rögle möttes i Ängelholm förra helgen blev det proppen ur för de gröna som efter en tyngre period till slut vann med hela 7-3. Efter den storsegern har RBK gått tungt igen inför ett nytt möte med masarna. Skulle skåningarna på nytt hoppa upp på poänghästen igen mot detta motstånd?

Svaret kom ganska snabbt, att det var ett annat Leksand denna torsdagskväll och att en bra insats behövdes för gästerna för att få åka hem med några poäng. Leksand har dragits med skador på några tunga forwardsnamn under en period, men fick tillbaka en spelsugen Lucas Elvenes till denna match.

Martin Karlsson hade länge letat efter säsongens första mål utan att hitta det – fram tills i kväll. Jon Knuts jobbade hårt i sin forecheck, Patrik Zackrisson vann pucken därefter och smörpassade fram Karlsson vid den bortre stolpen till 1-0.

När Mikael Ruohomaa under slutminuterna av perioden frispelades vid samma stolpe – detta av Oskar Lang – var Rögles uppförsbacke lika tung som den som står på botten av Gropen en isig vinterdag utan broddar under fötterna.

Nätade i första matchen

En spelare som haft det tufft med istiden i Leksand är Tobias Ekberg. Efter utlåningen till Linköping under en kortare period är Ekberg tillbaka i Dalarna och i kväll fick han chansen på sex backar när Lian Bichsel fick kliva åt sidan.

Ekberg klev in med Patrik Norén och gjorde det bra. En insats som han dessutom fick kröna med ett mål när han 18 minuter in på mittperioden snärtade in blytunga 3-0 för hemmalaget från sin position på blålinjen.

Ekberg firar sin strut med lagkamraterna / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

– Vi har en bra backsida och det är klart att det är tufft att vara utanför. Men man kan antingen tycka synd om sig själv eller borra ner huvudet och köra vilket jag har gjort, sa Ekberg till C More i den andra pausvilan.

Ett mindset som förtjänar all respekt.

Stängde ner det bra

Visst fick Mantas Armalis stå för ett par svettiga parader i den tredje perioden för att hålla sin nolla intakt. Men i övrigt fick han bra hjälp av sitt lag till att faktiskt inte ens göra detta spännande.

Ledningar har funnits förr och visst har masarna spelat hem matcher i den tredje perioden där man är ett av SHL:s bästa lag. Men många gånger har det slutat med uddamålssegrar och svettiga slutminuter.

Den här gången var det inget snack och Leksand vann rättvist med 3-0. Nollan höjs och Armalis gick på nytt upp på den bästa räddningsprocenten i serien där bara Emil Larmi i Växjö utmanar om den positionen.


TRE UTROPSTECKEN

! HELHETEN
När Leksand är påkopplat som i kväll och med en stekhet målvakt som Armalis, då är man ruskigt bra. På något vis ska sedan Ashton, Kloos och Heineman in i den här forwardsleken efter landslagsuppehållet. Wow.

! HEMMAFORMEN
Det är bara spöklaget Örebro som har kommit till Tegera Arena och vunnit. I övrigt är det sju av åtta segrar i hemmaborgen där man byggt upp ett riktigt starkt självförtroende.

! TOPPSLAGSBETEENDE
Det var rentav häpnadsväckande siffror som C More släppte under matchen. Att Leksand – även efter kvällen – fortfarande inte har gjort ett enda mål i powerplay på hemmais. Inte. Ett. Enda. Addera sedan skador på viktiga forwards. Och ändå går man in och står för den här timmen ishockey. Ett topplagsbeteende.


TVÅ FRÅGETECKEN

? POWERPLAY
Man måste ändå fråga sig vad det är som pågår. Nu gick det bra ändå i kväll och 3-0-segern var stabil. Men att ligga fyra i SHL-tabellen efter 15 spelade matcher och vara sämst i serien i numerärt överläge. Snacka om sparkapital om man ska se det kring det positiva. Men samtidigt oroande att det går dåligt som de gör i fem mot fyra.

? BACKSIDAN
Nu hölls det en nolla här så försvarsinatsen är förstås ett utropstecken i sig just i kväll. Men efter topp-fyran med de fyra självklara namnen (#8, #26, #37, #38), är det lite oklart hur det ska se ut nu. Man kan se det som en styrka, att det är hård konkurrens. Eller så kan man se det som att det inte är någon självklar som har klivit fram. Ekberg gjorde mål och vill vara med i leken.

Samtidigt fick Bichsel sitta nu efter ett par mindre bra insatser. Ahnelöv var då inte den som fick kliva in med ”nya” Ekberg utan defensivt starkare Norén gick in där vilket gjorde att man fick ruskga om i alla par utom Caito-Lindholm.

Vi får se hur det artar sig framöver, men det finns öppningar bakom topp-fyran om någon vill ta den.


MATCHFAKTA

Leksand – Rögle 3-0 (2-0, 1-0, 0-0)
Skott: 31-23 (14-10, 11-4, 6-9)
Utv-min: 4-6 (2-2, 2-4, 0-0)
Publik: 6130 (Tegera Arena)

1-0 (08.06) Karlsson (1) (Zackrisson, Knuts)
2-0 (18.49) Ruohomaa (2) (Lang, Lindholm)

3-0 (38.36) Ekberg (1) (Ruohomaa, Ahnelöv)

Inga mål i den tredje perioden

Click to comment

Lämna ett svar

More in Herrlaget

%d bloggare gillar detta: