En av säsongens bästa insatser

Toppcentrarna borta sedan tidigare.
Magsjuka som härjar i truppen.
Uppkallade juniorer mot topplaget Skellefteå.
Då stod Leksand för en av säsongens bästa insatser.

Matt Caito kvitterade till 1-1 / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

När ingressen ovan skrevs hade det spelats fem minuter av den tredje perioden i Tegera Arena mellan Leksand och gästande Skellefteå.

Men redan där, när vi ännu inte visste hur det skulle sluta, kunde vi konstatera att det skulle behövas en rejäl kollaps från masarna för att insatsen inte skulle skrivas in just där: I toppen av insatser under 22/23.

Skellefteå har aldrig varit något poplag i Dalarna som dragit mycket folk. Den lilla extra energin som skulle kunna behövas i en match med dessa förutsättningar kom därför inte från en fullsatt arena, även om de 5292 åskådarna på plats givetvis gjorde sitt yttersta (på ett bra vis) för att lyfta fram de vitblå.

Inte blev det lättare av att Skellefteå tog ledningen tidigt.

Elaka framför mål

Bara 1,5 minut spelad när tysken Tom Kühnhackl frispelades framför Mantas Armalis och prickade in gästernas ledningsmål.

Men trots dessa förutsättningar (eller ska vi säga tack vare?) gjorde Leksand en jättebra match. En av de saker som laget ser ut att ha pratat om, var att vara lite elakare framför offensiv målbur i afton än tidigare.

Hade inte domarna blåst av vid den första tilltrasslade situationen framför Skellefteås mål, kanske kvitteringen hade kommit redan där. Nu fick den vänta några minuter på sig, men när den kom var det Matt Caito som var sist på pucken i kalabaliken.

Under mittperioden fick vi se ett mål och det var riktigt vackert. Efter ett långt anfall fick Jonas Ahnelöv pucken på blålinjen. Han doppade den sedan i smör innan han hittade Kalle Östmans fria blad framför kassen, 2-1.

Smörpass och projektil

Redan innan 3-1-målet sedan kommer i tredje perioden, såg man att #55 hade en av sina bästa matcher för säsongen. Han var intensiv, mer rejäl än tidigare, inga långa resor på fel positioner utan visade glimtar av när han varit som bäst i Leksandströjan.

En stabil backpappa till alla de yngre.

Det är då typiskt att han kliver av med 1+2 med den här prestationen. Först smörpassen till Östman som måste vara topp-tre passningar han slagit med skölden på bröstet och sedan ett av de hårdare skotten. För det var ingen dålig projektil han skickade i väg.

Fyra poäng

När Leksand leder i tredje är man svåra oavsett vilket lag man ställer ut eller vilka man möter. Om det behövs spelar Anton Lindholm hur mycket som helst (30:30 (!!) i kväll), Mantas Armalis är tät i målet och spelarna krigar för varandra.

Då vinner man hockeymatcher vid ledning i slutakten. Lucas Elvenes stängde det hela fram till 4-1 i öppen kasse med en assitpoäng från Östman (och Ahnelöv!) som alltså kliver av med ett mål och tre framspelningspoäng.

Då var borlängesonen osäker till spel inför efter att också varit drabbad av magsjukan och kände efter på värmningen där han gav klartecken till spel. Det tackar vi för, Kalle.


MATCHFAKTA

Leksand – Skellefteå 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)
Skott: 33-29 (13-6, 11-13, 9-13)
Utv-min: 0-0
Publik: 5292

0-1 (01.34) Kühnackl (Lindholm, Wingerli)
1-1 (12.34) Caito (3) (Camper, Östman)

2-1 (36.41) Östman (8) (Ahnelöv, Elvenes)

3-1 (50.20) Ahnelöv (2) (Östman, Elvenes)
4-1 (56.54) Elvenes (7) (Ahnelöv, Östman)

Lämna ett svar

Blog at WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: