Connect with us
Kaskisuo kastar vattenflaskan mot domare / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

Herrlaget

“Vilket ovärdigt slut”

Stängs av fem matcher efter flaskkastet • Tyck efter LIF-HV71

En solad vattenflaska i ryggen på en domare efter ett insläppt avgörande mål.
Det kan bli det sista minnet vi får av Kasimir Kaskisuo i Leksandströjan.
Vilket ovärdigt slut på en märklig målvaktssäsong.

Kasimir Kaskisuo hade inför den här säsongen fått säga hejdå till Axel Brage och välkomna ny konkurrens i Mantas Armalis som värvades från degraderade Djurgården.

Utåt hette det att finländaren skulle må bra av detta på många sätt. Dels att få en större konkurrens om speltiden, men också att få en bättre avlastning efter att ha stått 49 matcher (och varit väldigt bra) under 21/22.

Efter en uppdelad försäsong var det ändå Kaskisuo som fick förtroendet i den svåra SHL-premiären borta mot Färjestad i september.

Matchen slutade med en 1-3-förlust, där finländaren var svajig och bjöd på hemmalagets 2-0-mål när han var ute på äventyr bakom sin målbur, om ni minns.

Höll nollan direkt

I säsongens första hemmamatch därefter kom Skellefteå till Tegera Arena. Leksand bytte målvakt, Mantas Armalis kom in mellan stolparna och höll nollan direkt när han motade samtliga av de 22 skotten han fick emot sig.

Hur uppdelningen sedan har sett ut fram till i går har ni koll på, Mantas tog ett stabilt grepp om förstaspaden tidigt. Därefter hade Kaskisuo startat 13 matcher inför mötet med HV71 och vunnit två av dem. Armalis 38 och vunnit 23.

Armalis har varit Leksands bästa spelare över säsongen tillsammans med Anton Lindholm och är enligt de flesta de enda som slåss om att bli masarnas MVP 22/23.

Sällan man sett något liknande

Ju längre säsongen har gått, desto klarare har det varit att Kaskisuo inte blir kvar i Dalarna. Det är egentligen inte han själv som framför allt varit öppen kring detta, utan snarare hans fru.

Hon har varit öppen och ärlig på sociala medier när hon fått frågor om framtiden, att familjen inte kommer att bli kvar i Leksand. Jag lägger ingen värdering i det, men konstaterar att det är sällan som vi har sett något liknande.

Att en familjemedlem till en spelare så öppet berättar att spelaren i fråga med familj lämnar efter säsongen. Det är nog inget som har gynnat Kasimir under säsongen.

Åtminstone inte i relationen till supportrarna där många uttryckt tankar kring att inte vilja ha kvar en spelare i klubben som ändå inte vill vara där.

Många rykten

Den senaste tiden när veckorna innehållit tre matcher, har Kaskisuo fått stå en och Armalis två. Finländaren var med och vann mot Luleå med 4-3, men blev sedan utbytt mot Färjestad efter två insläppta mål.

När han sedan inte var med borta mot Skellefteå i omgången därpå, skapades genast många rykten kring att Kaskisuo vägrat åka med laget norrut.

Jag vill inte tro att det ligger någon sanning i det, att Kaskisuo är mer professionell än så och att det faktiskt handlade om en mindre känning som höll honom utanför.

Men det var många rykten på kort tid som inte heller var värdiga säsongen.

Inte hans fel på de första två

Och avslutningsvis till matchen mot HV71.

Första insläppta målet kommer till efter att en linjedomare åkt in i Lian Bichsels åkbana och krockat med schweizaren. Det andra är en rejäl bjudning av Marek Hrivík som mer eller mindre spelar fram till ett friläge.

Hade Mantas räddat något av målen? Kanske.
Ska man lasta Kaskisuo för något av dem? Nej.

Men utan att vara varken back- eller målvaktscoach, känns Leksand som ett bräckligare lag när “Kaz” står än när det är Armalis. Han känns lite mindre i kassen och ur matchform, vilket kanske inte är så konstigt.

Vid det avgörande målet kanske det var offside innan finten och skottet, kanske inte. Men domaren valde att inte blåsa, Hrivík slutade spela med utslagna armarna och Andy Miele fick komma fri med Kaskisuo, som aningen billigt släppte den första stolpen och topplocket for.

Du kan inte attackera domare

Jag satt själv på läktaren och kunde i realtid se Leksandsmålvakten ta vattenflaskan och kasta den mot domarna där han lyckades träffa en av dem i ryggen.

Där och då ingen reaktion alls från domaren i fråga, men en situation som givetvis helt riktigt har anmälts i efterhand. Du kan inte “attackera” en domare på det där viset.

Vi lär väl få svar här senare under fredagen, men en avstängning är att vänta för målvakten och det skulle förvåna om han får mindre än tre matcher (reds.anm domen landade på fem matcher) vilket är antalet grundseriefighter som är kvar.

Därefter ska Leksand gå in i ett slutspel, antingen via en kvartsfinal eller en åttondel. Hur många matcher tror ni att Kaskisuo får där även om han är tillgänglig?

Kastet av vattenflaskan kan därmed varit det sista vi fick se av Kaskisuo i Leksandströjan.

Vilket ovärdigt slut på en märklig målvaktssäsong.

/RS

Click to comment

Lämna ett svar

More in Herrlaget

%d bloggare gillar detta: