Connect with us

Herrlaget

“Ett av de grövsta rånen man sett“

Rögle vann – trots stor hemmadominans

Ett av de grövsta rånen man sett i Dalarna utspelade sig i Tegera Arena i går.
Ställningen 2-2 inför tredje, skotten 20-2 i perioden, men det var Rögle som vann.

Här är BVK:s analys kring varför det slutade som det gjorde.

Det såg bra ut när Norén gjorde 2-0 / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

🔹 Matchsummering

Det blev en drömstart för Leksand i den här matchen. Mikael Ruohomaa gjorde mål redan efter 1,5 minut och de knappa 6400 åskådarna i Tegera Arena fick taket att lyfta.

När Patrik Norén senare skyfflade in 2-0, såg det riktigt bra ut.

Gästerna såg ut att vara slitna men bjöds in via numerära överlägen som de fick inte mindre än tre stycken av bara i den första perioden.

Där kom också reduceringen.

Mittperioden är Leksands sämsta, men man vinner ändå skotten med 9-6. Enda målet gör Rögle efter en omdiskuterad straffsituation där Martin Karlsson kom fri, hakades upp, men inte fick något med sig.

I stället vände de grönklädda spelet i samma sekvens och kvitterade.

I den sista perioden var det spel mot ett mål. Leksand hade placerat ängelholmarna under giljotinen och skulle bara släppa repet. Inte minst när man fick ett powerplay med sig.

Men där drog man ner på tempot, satte knappt två passningar inom laget – och bjöd Rögle på ett friläge. Linus Sandin var klinisk när han via en backhand satte 3-2 till RBK med tio minuter kvar.

Efter det reste sig aldrig Leksand.

Visst fick Ruohomaas kedja lite press mot slutet och det är helt ofattbart hur Matt Caito i slutminuterna missar ett helt öppet mål på en lös puck som ligger i målgården.

Men några mål blev det inte trots 20-2 i skott när att puckarna ven kring målvakten Christoffer Rifalk under sista tredjedelen och Rögle vann.

Match tre under tisdagskvällen.


MATCHREFLEKTIONER

🔹 Lagets förstakedja

Det finns en kedja som fungerar riktigt bra i Leksand och det är Ruohomaas med Kloos och Lang som ‘vingar’. Den som suttit ihop sedan förra säsongen och som består av en trio som skulle hitta varandra i sömnen.

Framför allt var finländaren totalt dominant. Han vann tillbaka puckar, spelade aggressivt, satte sitt passningsspel och var den som visade mest vilja i hela laget. En drivande spelare. Ett lok. Som Leksand bör förlänga med illa kvickt.

Kloos uppoffrande försvarsspelet ska också nämnas. Det var längesen man såg en spelare ligger så tätt och stenhårt i skottlinjen i egen zon så ofta som Justin gjorde i går. Guldstjärna.

🔹 Funkar inte alls

Kalle Östman testades med slovakerna och detta var sannerligen inte hans fel, men ingenting fungerade. Marek Hrivík ser hämnad ut av sin tidigare skada och det handlar inte längre om matchform där utan att nummer 27 helt enkelt inte är hel.

Han är bra i sarghörnen, stark och vinner puck. Men på de öppna ytorna undviker han tacklingar, har inte alls samma fart som vi är vana vid att se honom med när han är som bäst och har ingen synk i spelet med Cehlárik.

Jämför denna med Ruohomaas kedja, när pucken ska in i offensiv zon. Det finns inga idéer och det slutar oftast med att Hrivík testar en soloåkning som gör att all fart stoppas upp och både Östman och Cehlárik fastnar att stå still vid offensiv blå när pucken förs in.

Frågan är om slovakerna ska spela ihop överhuvudtaget eller om man ska testa att sära på dem. Men om kedjan ska vara intakt, ska den i en avgörande match i kväll, inte ha mer istid än någon annan kedja, tyvärr.

🔹 Powerplay-spelet

Nej men det är en återkommande gåta hur ett lag med så mycket kvalitet – som man dessutom visar upp långa stunder i den här matchen i fem mot fem – fullständigt kan tappa allt när man är en spelare mer på isen.

Då drar man ner på tempot, passningarna sitter inte alls och det kommer inga avslut. Det var svårt att hålla räkningen kring hur många gånger Caito passade Kloos skridskor och inte klubba, till exempel.

Och som toppen av denna dynga, får Rögle avgöra matchen i numerärt underläge.

Man hinner inte hitta några nya trollformler för PP-spelet redan till i kväll. Men lite enklare direktiv vore bra. Max två passningar inom laget och skott. Går den i block eller målvakten räddar, gör det igen och fyll på med bra trafik framför. Inte den där Ruohomaa-smörpassen genom den gröna boxen som frispelar en kompis på andra sidan.

Gör det enkelt, lassa puckar och gå på retur. För som det är nu är planen i numerära överlägen uppenbarligen alldeles för svår för att Leksand ska skapa något överhuvudtaget.

🔹 Domarinsatsen

Antar att vi måste landa här i en punkt också.

För även om man ansträngde sig för att vara partisk, fanns det situationer som var oerhört svåra att förstå hur domarna kunde missa, samt hur icke-konsekvent bedömningen var.

Martin Karlsson ska givetvis ha en straff när Rögle-spelaren sätter upp klubban under hans handskar. Vad som är skillnaden på crosscheckingen Marek Hrivík får i ryggen och den Lian Bichsel delar ut är svår att förstå.

Justin Kloos får en klubba i ansiktet framför Rögle-målet som ena huvuddomaren bara skakar huvudet åt och Oskar Lang åker på en “fasthållning” när en motståndare tappar skäret i en kamp om pucken.

Bara för att nämna några situationer.

Detta var ingen bra kväll för de randiga. Något mer powerplay skulle Leksand haft. Sedan kan man diskutera i smågrupper om det hade hjälpt laget i slutändan ändå, med tanke på deras nuvarande PP-form…

I kväll får vi den stora äran att se samma domarteam igen.

🔹 Om vi skulle stuva om…

Hur skulle det kunna se ut?

Lang – Ruohomaa – Kloos
Cehlárik – Östman – Ashton
Elvenes – Zacke – Heino
Karlsson – Knuts – Karlberg

Och så vilar vi Marek, om det är så att det är något som inte riktigt är som det ska med honom. Det är onödigt att spela Marek om han inte är hundra procent. Vi vill ha honom hel i september och flera säsonger framöver.

Och ska det inte se bättre ut än vad det gör just nu, kan han lika gärna få läka och ta lite ledigt. Även om han säkerligen är en viktig person att ha både i omklädningsrummet och i båset.

🔹 Att kunna ladda om

Hur enkelt är det?

Leksingarna kraftsamlade i går och nära på 6500 åskådare tog sig till arenan för match. Det är en väldigt bra siffra för en rätt så bilburen publik på en måndag.

Denna “hemmaplansfördel” ger nu en tisdagsmatch. Jag hoppas verkligen att jag har fel kring detta, men hur många får Leksand ihop till denna måstematch? 5500, på sin höjd?

Hade personligen utan att tveka åkt dit från Stockholm igen om det gått ihop med privatlivet. Nu gör det dessvärre inte det, men jag är rädd för att folk kommer att ha lägre trösklar för att stanna hemma än att de tvingas åka fyra timmar t.o.r och börja jobba 06 på onsdag.

Har Leksand som supportrarna hoppas vaknat irriterade över gårdagen, hällt upp ett halvt kilo taggtråd i frukosttallriken och gett sig fan på att ta sig vidare till en kvartsfinal, ska detta redan tröttkörda Rögle inte ha en chans.

Man gör inte den stillastående tredjeperioden igen utan att släppa in mål, till exempel. Men frågan är hur mycket kräm och vilja Björn Hellkvist hinner trycka i sitt lag.

Och ni som väl på plats. Det finns inga tvivel om att ni kommer att göra ert yttersta för att kriga fram laget till en kvartsfinaplats. Ni är de riktiga krigarna. Kör så taket lyfter.

/RS


MATCHFAKTA

LEKSAND – RÖGLE 2-3 (2-1, 0-1, 0-1)
Skott: 38-11 (9-3, 9-6, 20-2)
Utv-min: 8-36 (8-25, 0-0, 0-2)
Publik: 6391 (Tegera Arena)

1-0 (01.36) Ruohomaa (1) (Kloos, Lang)
2-0 (17.36) Norén (1) (Lang, Kloos) BP1
2-1 (18.37) Bengtsson (Kapla, Tambellini) PP1

2-2 (29.26) Wallinder (Hjalmarsson)

2-3 (49.51) Sandin (utan assist) BP1

Click to comment

Lämna ett svar

More in Herrlaget

%d bloggare gillar detta: