Connect with us
Målvakter och backar under först för sina säsongsbetyg / Foton: Bildbyrån.

Herrlaget

Säsongsbetyg: Målvakter och backar

BVK summerar • Toppbetyget: “Livrädd att NHL hör av sig”

Säsongen är över och ska på sina olika sätt summeras.
BVK gör det bland annat genom att betygsätta spelarnas säsonger.
Vi börjar med målvakter och backar i denna första av två delar.

Betygsättning:
1
Underkänd
2 Godkänd
3 Bra
4 Väldigt bra
5 Internationell klass


MÅLVAKTER

#31 KASIMIR KASKISUO

Efter att ha varit bra och stått mycket under 21/22, fick Kasimir Kaskisuo in större konkurrens den här säsongen. Mantas Armalis kom in och från början handlade det mer om att Mantas var bra, än att finländaren var svag.

Men det blev snabbt bänk för “Kaz” och när säsongen summeras blev det speltid i 14 matcher med utfallet 3-9-0 med räddningsprocenten på 88%. Ett godkänt resultat för Kasimir, men ändå med en bitter eftersmak efter vattenflaskan och avstängningen.

#40 MANTAS ARMALIS

Han värvades till Leksand efter Djurgårdens degradering och under målvaktstränaren Alexander Milners vingar har 30-åringen växt något enormt. Han var tidigt den klara ettan och slutade under grundserien i delad topp med Timrås Jacob Johansson i antal segrar (24).

Efter en laginsats som var sämre under slutet av grundserien, tappade Mantas ett par placeringar när det kommer till räddningsprocenten, men är fyra i ligan på stabila 92.07%.

Är en av två heta kandidater när det kommer till säsongens MVP.


BACKAR

#3 ANTON JOHANSSON

Ett av säsongens stora utropstecken och den största positiva överraskningen den här säsongen. Kom in i ett tidigt skede och tog för sig och under en skadedrabbad period av säsongen, fyllde han upp luckor som gjorde att Leksand inte behövde agera på backsidan.

Det är smått överraskande att Anton inte landar in mer än 1+0 på sina 21 matcher, med tanke på det han skapat och hur offensivt skicklig han är. Några andra-assists borde kunnat inkasserats. Men han fick spräcka karriärens SHL-målnolla i en av de sista matcherna och blir väldigt fin att följa under kommande säsong.

#8 MATT CAITO

Efter att ha spelat två säsonger ihop med Calle Själin fick Caito byta partner och hitta kemi med Anton Lindholm. De fann varandra tidigt och släppte sedan aldrig taget om varandra.

Matt gör en bra säsong, även om det inte blir några fler poäng (5+19) än förra säsongen (3+21). Hans första (20/21) är fortsatt hans poängstarkaste (4+27). Men det var också ett Leksand som gjorde 25 mål fler då än i år.

Amerikanen växlade upp i slutet av säsongen där vi tycker att han var som bäst. Han gör också två mål på tre matcher mot Rögle i åttondelsfinalserien. En viktig ledare i det här laget som har kontrakt över 23/24.

#20 LIAN BICHSEL

Den unge schweizaren fick utstå en del kritik i sociala medier från supportrar som var lite trötta på Bichsels kladd med puck och lite klumpiga spelstil före jul. Men efter jul och ett JVM-äventyr med Schweiz, kan vi plötsligt summera in Lian till att vara en av lagets bästa spelare.

Och trots att delen före jul var svag och nere på ett godkänt eller rentav underkänt betyg, väger delen efter JVM upp till en så pass stark insats över en lång period, att han landar i en fin fyra. Imponerande att en 18-åring kan vända säsongen på det viset.

Bichsel förvandlades till en stabil och stark trädstam att hålla hårt i när det blåser. Stark i egen zon, mycket bättre förstapass, mycket färre klumpiga tvåor och plötsligt satt den där SHL-kostymen som skräddarsydd. Hoppas att Dallas slutade titta vid jul och att Leksand får chansen att låna honom en säsong till.

Kan ni tänka er vad fin han skulle vara ett år till med detta spel från start. Uj uj uj.

#22 TOBIAS EKBERG

Tobias lånades ut till Linköping under sju matcher. När han sedan kom tillbaka visade han upp en bättre form och fick med rätta mer speltid. Men det är tuff konkurrens i detta Leksand och till sist summerar Tobbe in speltid i 35 matcher och knappt 10 minuter i snittad istid på dessa.

Tobbe får godkänt då han gjort sitt allra bästa för laget. Aldrig varit sur, hela tiden vad man har hört varit en bra lagkamrat och lagt in allt han har när han väl varit på isen. Ett mål och fem assist i år. Ett jättefint nyförvärv för vilken hockeyallsvensk klubb som helst.

#26 PATRIK NORÈN

Den i december 30 år fyllda defensiva klippan gör en ny bra säsong. Man vet alltid vad man får av “Norre” och det var måste vara oerhört tryggt som backkollega att ha honom vid sin sida.

Däremot är Sätersonen bara två minuter efter Lian Bichsel (47) från att vara dalalagets mest utvisade spelare den här säsongen. Bara fyra spelare har en marginellt bättre plus/minus (+3) och totalt blir det 2+7 i grundserien, vilket dessvärre än aningen sämre än fjolårets 5+10.

En skön trygghet att ha Norre kvar över till och med 24/25.

#37 ANTON LINDHOLM

Inför den här säsongen hade Anton inte gjort mål i SHL. Hans antal matcher via Malmö och Skellefteå i SHL stod då på 72 (0+11). Och visst sågs han i första hand som en defensivt stabil back även inför 22/23.

Men tidigt såg vi att det här var någonting utöver det vi leksingar brukar se. Hur Anton åkte skridskor, hur han förde sig på isen. Hans blick för spelet och hans hela tiden (varenda jäkla byte på hela säsongen!) påkopplade blick och energiska spelstil.

Han landar in på sju mål och 14 assist under grundserien (tvåa bland backarna, bara tre poäng bakom Caito) och är Leksands bästa spelare ihop med Armalis. Ingen annan hotar om den utmärkelsen. En så pass stark säsong att man blir livrädd att NHL-klubbar nu ska höra av sig.

#38 OLLE ALSING

Olle kom till Leksand som en offensiv kraft från backsidan. Men när vi summerar säsongen, är det snarare hans defensiv som har imponerat mest och som han tydligt utvecklat sedan han var i Leksand senast (konstigt vore kanske annars).

Sju mål och åtta assist skriver vi på 50 matcher. Faktum är att Alsing hittills inte varit någon poängspruta heller i sina tidigare lag, men han har en aura av att vara offensivt skicklig och med rätt självförtroende och en bra start känner vi att Olle ska kunna vara upp över 30 poäng på en SHL-säsong 23/24.

Men här och nu blir det godkänt. Mycket för sin nytta över hela isen.

#55 JONAS AHNELÖV

Den i december 35 år fyllda Ahnelöv var som bäst när säsongen skulle till att avgöras. Hans uppoffrande och hårt jobbande spelstil var nödvändig och viktig för Leksand i slutspel.

Vissa spelare försvinner när det ska avgöras, andra växer. Jonas skrivs in i den sistnämnda kategorin och berätta gärna för oss den som höll koll på hur många skott #55 täckte under matcherna mot Rögle.

Men sett över hela säsongen blir det inte mer än godkänt för Jonas. Om åldern börjar ta ut sin rätt kan väl egentligen bara han svara på.

Men under perioder av säsongen kändes det som att SHL-tempot tog rätt hårt på honom och -6 – vilket är lägst bland backarna – säger väl kanske något, om något.


Detta var del ett av BVK:s betygsättning av säsongen 22/23.
Del två kommer senare under helgen.

Click to comment

Lämna ett svar

More in Herrlaget

%d bloggare gillar detta: