Connect with us
Dags att betygsätta lagets forwards för 22/23 / Foton: Bildbyrån.

Herrlaget

Säsongsbetyg: Samtliga forwards

BVK summerar • Oron: “Båda underkända”

Säsongen är över och ska på sina olika sätt summeras.
BVK gör det bland annat genom att betygsätta spelarnas säsonger.
Detta är del två där vi går igenom spelartruppens alla forwards.

Betygsättning:
Underkänd
Godkänd
Bra
4 Väldigt bra
5 Internationell klass


#7 MARCUS KARLBERG

Han tog sig an en riktigt svår uppgift inför säsongen, att gå från division ett till att ta en plats i detta stjärnspäckade lag. Det ska Mackan ha all cred för.

Det slutar med 1+5 på 49 matcher vilket givetvis är i underkant. Men arbetsinsatsen var alltid där och känslan vi bär på är att det finns en poängspelare i Marcus.

Det ryktas från Expressen om att han är klar för två nya år och det gläder oss.

#9 PATRIK ZACKRISSON

Captain, my captain.

Zacke har precis som laget haft en säsong personligen som har gått upp och ner. Framför allt är det en rejäl nedgång i antalet poäng där han under fjolåret stod för 11+25 och nu 5+14. Men nu fanns ingen Véronneau som stod och prickade Zackes blad intill offensiv målgård.

Men trots en sänkning i poäng, har han varje match klivit in med en arbetsinsats och alltid varit den där ledaren man ska vara med ett C på sitt bröst. Till skillnad från andra lagkaptener i den här ligan, som snarare kan få en att skämmas, blir man stolt att det är just Zacke som är kapten.

Står på 195 matcher för skölden, kliver över tvåhundringen tidigt i höst.
Två år kvar på kontraktet.

#11 MARTIN KARLSSON

Det har varit en tyngre säsong för MK11 och vi konstaterar att det är hans svagaste poängsäsong (4+5, 51 matcher) i SHL sedan han blev en ordinarie spelare i ligan.

Martin har dock i första hand inga poäng som krav i sin arbetsbeskrivning, men det har heller inte riktigt “klickat”. Han har inte fått så ut så mycket av sitt spel och det har nog varit lätt för många att jämföra med Jon Knuts, som i sin tur tagit steg i rätt riktning.

Mot slutet lyfte Martin dock sitt spel. Under slutet av grundserien var han bra, i åttondelsserien mot Rögle var han en av Leksands bästa spelare med sin arbetsinsats som nu i stället rev djupa sår i ängelholmarnas försvar.

Det rykas från Aftonbladet om ett nytt kontrakt för Martin.
Det gläder oss, han är en sann blåvit krigare.

#12 KALLE ÖSTMAN

Kalle, Kalle, Kalle.

Vad har du gjort med oss leksingar den här säsongen? Du kom in som en ‘nödlösning’ när mer än en handfull spelare drog över pölen. Du skulle framför allt bidra med det hårda jobbet och det har du sannerligen gjort.

Och vi supportrar är förälskade.

Men att du också skulle dundra in 30 pinnar (14+16) under grundserien hade nog ingen räknat med. Mer än GM Tjomme då förstås. En given spelare i vårt powerplay som besitter en otroligt release som det är magstarkt att ingen tidigare tränare du haft nyttjat som Leksand gjorde i år.

En jättefin säsong av en spelare som är lyxig att ha på isen, men som också är en skön Borlängegrabb som sägs lyfta stämningen i omklädningsrummet. Att vi har två år till på Kalle är skön sång i våra supporteröron.

#13 JON KNUTS

När vi satte våra betyg över samtliga forwards, var denna väldigt enkelt att krita ner. Ledaren Jon står för en jättefin säsong och sin poängstarkaste (6+13) i högsta serien i karriären.

Poäng är en fin bonus när det kommer till Jon. Här har du hjärtat i den här föreningen och när hjärtat pumpar så friskt som det gjort på isen i år, mår Leksand bra.

Sedan räckte det inte till mer än en åttondel, men det var knappast på grund av Jon. Under en skadeperiod med fixstjärnorna borta, var det han som ledde truppen som lagets förstacenter. Har visat att han kan vara redo för större uppgifter än att leda den där fjärdekedjan som han är så förknippad med.

#14 OSKAR LANG

YES! Där satt den, Oskar!

Vi har väntat och kanske hade många leksingar gett upp på den vindsnabbe Arvikasonen. Han vrider och vänder, är snabbast på isen och trumpinnarna går i hans arbetsinsatser.

Men tidigare har det inte gett någon större utdelning i poäng – förrän nu. Oskar slår personligt poängrekord med 12 pinnar och med sina 11+21 är han poängbäst i dalalaget.

Landslagsuppdraget under fjolåret gjorde Oskar gott och han plockade med sig den boosten in i den här säsongen. När han samtidigt när alla var hela fick spela ihop med Justin Kloos och Mikael Ruohomaa bildade de lagets bästa kedja.

Inte minst under åttondelen där Oskar själv stod för 0+3 på tre matcher.

#23 MIKAEL RUOHOMAA

Om vi hade jobbat med halva betyg, hade 3,5 kanske suttit bra på Micke.

För hans säsong innan hans skada, var inte särskilt imponerande. Han såg inte så intresserad ut och fick inte ut mycket av sitt spel.

Men sedan kom en skada, Mikael försvann under några veckor och när han kom tillbaka var han hur bra som helst.

Under perioden som Micke var skadad gick Leksand riktigt bra. Det ryktades om att han då fick höra att om han ska ha en plats i det här laget nu, måste han också checka in med samma arbetsinsats.

En uppgift finländaren tog till sig.

När han kom tillbaka var han bländande bra och kryddade sin fina klubbteknik och öga för spelet med en hård arbetsinsats över hela isen. Bildade lagets bästa kedja med sina vindsnabba vingar.

Vi landar i ett tungt betyg för att perioden efter skadan var så förbannat bra, även om det inte summeras med så många poäng (4+19). Kontraktet är utgående och vi får se vad som händer, men vi vill verkligen ha kvar Ruohomaa i LIF.

#27 MAREK HRIVÌK

In och ut, in och ut.

Det är väl lite så vi kan summera vår ena stjärnslovaks säsong.

Turerna har varit många, specialistdoktorer har träffats. Ljumskar har spökat och det har varit månader av frånvaro. Det har inte varit någon enkel säsong för Marre och mot slutet såg han dessutom hämnad ut av någon slags skada.

Vi summerar det till 2+12 på de 23 grundseriematcher han spelade. Viljan fanns där, i sarghörnen är Marre stark. Men ute på öppen is tyckte även ett otränat supporteröga kunna se att tacklingar var något som gärna undveks och det var inte samma tryck i grillorna.

Godkänt för Marre som nu ska vila, ha en bra sommar, träna upp sig och komma hel och laddad till en ny säsong om några månader. Då jävlar.

#28 JUSTIN KLOOS

“Yes coach!”

Det var något som Thomas Johansson myntade kring Justin när vår general manager gästade podcasten inför säsongen 22/23. Något som ger en bild av hur lojal #28 är att ha i ett lag.

Detta var amerikanens andra säsong i Sverige och SHL. Fem poäng ytterligare (13+14) adderas från år ett, men man får också så mycket mer när Justin är på isen.

Det är rysningar vissa stunder att följa bara Justin ett byte på isen om man är på plats och inte är beroende av vart tv-kamerorna tar sig.

Hur han i egen zon hela tiden ligger i puckens väg, täcker skott, krigar efter sargerna. En publikfavorit redan kära Justin som under säsongen förlängde till över 24/25. Klass.

#29 EMIL HEINEMAN

Han drog över pölen efter förra säsongen och inledde denna med NHL-camp och AHL-försäsong. Han skadade sedan är tumme oturligt i sista matchen innan han skulle hem till Leksand igen.

Totalt blev det 35 matcher under grundserien med 8+7 i poängprotokollet. “Heino” är en hårt arbetande forward som hela tiden klev in med den delen av sitt spel.

Sedan tycker vi att han inte riktigt nyttjades på rätt sätt till att komma till fler avslut med sitt vassa skott. Han fick testa med slovakerna och om den duon hade varit i toppslag kanske det hade fungerat, men nu hände inte så mycket.

Heino har redan meddelat ett “på återseende” i sina sociala medier och vi önskar honom ett enormt stort lycka till i Montreals organisation! Kom tillbaka och vinn ett guld innan du lägger av om en massa år, Emil.

#32 JESPER KANDERGÅRD

Det har varit en tuff säsong för Jesper när det kommer till konkurrensen.

Han har förvisso varit ombytt i 41 matcher, men hans snittade istid ligger under sex minuter (05.44). Totalt blir det tre poäng, samtliga är mål.

Mot slutet var “Kandy” helt utanför laget och sitter på ett utgående kontrakt. Vi får se vad som händer med Jesper, men med rykten kring att både Martin Karlsson och Marcus Karlberg blir kvar, kanske Leksand börjar fylla kvoten av denna “typen” av spelare.

#34 PETER CEHLÀRIK

Vi vill börja med att föra fram att vi är övertygade om att Cehlárik kommer bli nyttig för Leksand under säsongerna framöver och vi är ruskigt glada för att han är tillbaka.

Men den här avslutningen på säsongen sedan han kom in, blev inte så bra. Marek får ett godkänt betyg för sin period innan Cehlárik kom in. Från att duon fördes samman igen, är båda underkända.

Marek är inte hundra procent och att Cehlárik kommer tillbaka till en nygammal liga ska man ha respekt för. Carter Camper skickades och “PC” skulle göra målen, det blev tre på 14 matcher.

Inför nästa säsong ska han precis som Marek hålla sig hel, vila, sedan träna bra och varit redo när pucken släpps. Då kan det bli ruskigt bra. Om vi dessutom adderar Max Véronneau. Wow.

#36 LUCAS ELVENES

Det funkade inte i HV71 och Lucas värvades till Leksand.

En annan aningen kontroversiell spelare i John Quenneville hamnade utanför laget på en del “parametrar” innan han fick lämna. Om parametrarna var fysiken, kan inte Elvenes varit långt ifrån bänk han heller.

Men Lucas verkar vara en Björn-favorit och har fått en stor roll och förtroende därefter, vilket många gånger inte har rimmat med vad han har gett tillbaka.

Under perioder har det puttrat kring grabben från Ängelholm, som landar in på 8+14 på 41 matcher. Siffror som är godkända och som vi hoppas kan växa med tanke på att Lucas har två år kvar på kontraktet.

Men det som irriterat många supportrar är ibland bristen på arbetsinsats och inte minst Elvenes förmåga att suga för länge på pucken och kasta i väg en hel del passningar.

#44 CARTER ASHTON

Skador har varit ett inslag av Carters säsong.

Det blir till sist 35 grundseriematcher där hans poäng halveras (5+6) från fjolåret. Det är fortsatt svårt att placera Carter. Han kan spela i fjärdekedjan, han kan bidra med tyngd i förstakedjan. Men frågan är, var bidrar han som bäst och var får man ut som mest?

Hade en jättefin försäsong där Björn talade om att han hade gett sig fasen på att komma redo inför sin tredje säsong i Sverige. Sitter på kontrakt över kommande säsong och det är en av frågorna som tränarna måste lista ut. Vart ska man egentligen spela Carter, för att han ska vara som bäst.

Hade en fin slutspelstyngd som få i laget har.
Det hade varit roligt att se honom i en kvartsfinal.


Detta var den andra delen av BVK:s betygssummering av säsongen.
Du kan läsa om betyg på målvakter och backar genom att klicka här.

Click to comment

Lämna ett svar

More in Herrlaget

%d bloggare gillar detta: